Identyczne ubrania dla mamy i córki (WASZE OPINIE)

24.09.2013 20:00 córki, dziewczynki, forum, moda, opinie czytelników, stylizacje, WASZE OPINIE, zestaw
Identyczne ubrania dla mamy i córki (WASZE OPINIE)

źródło: weheartit.com/entry/77838523

W Internecie często można znaleźć blogi lub zdjęcia na różnych portalach, które przedstawiają mamę i córkę w niemalże identycznych stylizacjach. O opinie na taki sposób ubierania siebie i dziecka poprosiła jedna z użytkowniczek forum dobramama.pl:

Ubieracie córki tak by wyglądały jak Wasze małe kopie ? Co o tym sądzicie ? Wasze pociechy noszą takie same ubrania jak Wy tylko że w wersji mini ?
Podoba wam się coś takiego ?

Na temat załączonych zdjęć wypowiedziało się kilka mam. Wśród opinii pojawiły się oczywiście wypowiedzi, które popierają taki pomysł:

Nie mam córki, ale fajnie to wygląda. Lepsze są takie ubrania od koszulek z infantylnymi nadrukami i różowych koronek

nie ubieram sie tak bo córka ma dopiero 9 miesięcy ale podoba mi sie to

Podoba mi się, czemu nie. Chociaż bardziej lubię takie tylko nawiązania do mojego ubioru w ubiorze dziecka. Czyli np. ja mam bluzkę w paski i córka też w paski, choć nie identyczną. Albo ja białe spodnie i czarną bluzkę, a córka odwrotnie - czarne spodnie i biała bluzka, to tylko przykłady.

Clipboard02.jpg

źródło: weheartit.com/entry/70407475

Znacznie częściej jednak użytkowniczki były przeciwne identycznym strojom dla mamy i córki. Poparte argumentami komentarze dają do myślenia:

Nie bo moje dziecko to inna osoba a nie mój klon, dla mnie to chore

Nie, nie ubieram tak córki. Nie odczuwam potrzeby by wygląda identycznie jak ja bo jak ktoś już zauważył to jest zupełnie inna osoba a nie moja miniaturka, mniejsza wersja mnie. Teraz córka ma 4 latka i staram się budować w niej pewnego rodzaju indywidualność tak by sama wiedziała co jej się podoba, co nie. Nie musi się we mnie wpatrywać i nosić takich samych bluzek.

Nie. Bo ja jestem dorosłą kobietą i podkreślam to odpowiednim strojem a moja córka jest małym dzieckiem co też widać po jej ubiorze. Nie staram się ani dopasować jej do siebie, ani siebie do niej.

Jedna z mam zaznaczyła także, że sam pomysł nie jest zły i można wybrać podobne zestawy ubrań dla siebie i córki np. na specjalną okazję jak rodzinne spotkanie, wspólny wypad lub koncert. A co Wy sądzicie o mamach i ich córkach-kopiach? Faktycznie takie zachowanie może wpłynąć niekorzystnie na dorastającą dziewczynkę czy nie ma w tym nic złego?

Clipboard03.jpg

źródło: weheartit.com/entry/778757475

Następny tekst:

Aż 7 z 9 dzieci na placu zabaw odeszło z nieznajomym!

Dodaj komentarz

Komentarze

Gość 25.09.2013 11:13 | Zgłoś Odpowiedz

czasem dla odmiany czemu nie :) jestem na TAK
29

Gość 25.09.2013 11:21 | Zgłoś Odpowiedz

fajne
8

Gość 25.09.2013 11:30 | Zgłoś Odpowiedz

za je fajne...optuję by wszystkie mamy i córki tak samo się ubierały...
1

Gość 25.09.2013 13:22 | Zgłoś Odpowiedz

jestem na TAK! fajnie buduje więź matki z dzieckiem
2

Gość 25.09.2013 15:39 | Zgłoś Odpowiedz

no muszę przyznać, że fajnie to wygląda...oczywiście od czasu do czasu ;)
10

ANIA 25.09.2013 15:47 | Zgłoś Odpowiedz

również jestem na tak, nie widzę przeszkód zeby dziecko było ubrane tak jak rodzic , oczywiście pod waruniikem że taki strój dziecko przystoi, jeśli chodzi o indywidualność dwu latka to przecież i tak dziecko będzie miało takie ubrania jakie im kupia mamusie a nie ono same wiec o jakiej indywidualności mówimy, jeśli mama bedzie kupować same różowe rzezczy to w takich dziecko bedzie chodzić, czy wy jaki idziecie ze swoim maluchem na zakupy pytacie czy podoba im się dana rzecz
5

Gość 25.09.2013 15:52 | Zgłoś Odpowiedz

Jak mamuśka jest zafiksowania na punkcie dziecka i nakręca się tym że ma małą, śliczną laleczkę do przebierania to może jej się to podoba. Mnie jakoś nie ciągnie by córka nosiła takie same spodnie albo sweterek jak ja. I popieram argument że ja jestem już dorosła i nosze się inaczej a moje dziecko jest jeszcze małe więc ma zupełnie inny styl. Po za tym małe dziewczynki i tak często naśladują swoje mamy, przyglądają się im więc identyczny strój to już chyba przesada...
-3

Gość 25.09.2013 15:55 | Zgłoś Odpowiedz

Znam taką młodą mamuśkę. Ona 24 lata, jej córka 5. Ubiera ją identycznie jak siebie. Wygląda to.... tandetnie. Identyczne bluzki, opaski od włosów, spodnie, sweterki. Czasami można odnieść wrażenie że jej córka to modny dodatek idealnie dobrany do jej nowych ciuchów :-/
0

Gość 25.09.2013 15:59 | Zgłoś Odpowiedz

Tak pytam. A co w tym złego ? W artykule jest mowa o 4 LETNIM dziecku (nie 2 letnim) więc moim zdaniem obowiązkiem mądrego rodzice jest pytać dziecka w tym wieku co mu się podoba a co nie ! To już ten wiek w którym maluch ma jakieś swoje upodobania, gusta, powili uczy się wyrażać swoją opinię więc warto to pielęgnować a nie wychodzić z założenia "ja jestem mamą, wiem lepiej a moje dziecko ma się dostosować" Nie wyobrażam sobie traktować swojego dziecko jak małpki którą przebieram według własnego uznania. Mój syn ma obecnie 5 lat i gdy jesteśmy na zakupach pytam go czy dane spodnie lub bluzka mu się podobają. Jeżeli mówi że nie to szukamy innych rzeczy.
ANIA również jestem na tak, nie widzę przeszkód zeby dziecko było ubrane tak jak rodzic , oczywiście pod waruniikem że taki strój dziecko przystoi, jeśli chodzi o indywidualność dwu latka to przecież i tak dziecko będzie miało takie ubrania jakie im kupia mamusie a nie ono same wiec o jakiej indywidualności mówimy, jeśli mama bedzie kupować same różowe rzezczy to w takich dziecko bedzie chodzić, czy wy jaki idziecie ze swoim maluchem na zakupy pytacie czy podoba im się dana rzecz
0

snake 25.09.2013 16:38 | Zgłoś Odpowiedz

idiotyzm... tak jak pary w tych samych dresach, kurtkach, etc...
-3
Strona 1 z 3 1 2 3
Pomysłowy sposób na trzaskające drzwi [3] czas wolny Pomysłowy sposób na trzaskające drzwi 03.04.2014 09:00
Sponsorowane