Karmienie piersią faktycznie odchudza? (WASZE OPINIE)

30.01.2014 18:00 dobra mama. wasze opinie, dziecko, karmienie piersią, mama, odchudzanie
Karmienie piersią faktycznie odchudza? (WASZE OPINIE)

źródło: yahoo.com

Po urodzeniu dziecka wiele kobiet jest niezadowolonych ze swojej sylwetki. Jednak niektóre matki są zaskoczone, gdy po niedługim czasie od porodu ich spodnie sprzed ciąży są za szerokie, a waga wyświetla liczbę kilogramów, o której kiedyś tylko marzyły. Czy za taki stan rzeczy może odpowiadać karmienie piersią? Czy faktycznie kilogramy uciekają jak szalone w wypadku podawania maluchowi własnego pokarmu? Użytkowniczka forum dobramama.pl zapytała o opinie na ten temat:

czy karmienie piersią odchudza? i to prawda ze karmiąc spala się około tysiąca kalorii?? położna moja tak twierdzi jako z jeden argumentów za karmieniem. nie wiem czy nie robi mnie w balona żeby zachęcić do karmienia naturalnego

Zdania karmiących matek były podzielone:

Podobno tak, ale jeśli i tak wpierniczasz czekoladę i ciastka (jak ja), to efektu nie widać. I 1000 cal. to bujda.

U mnie się nie sprawdziło. Schudłam po ciąży ale nie tak bardzo szybko i jak mówią, kiedy przestałam karmić to waga leciała bardzo szybko. Kiedy karmiłam zawsze byłam głodna i może dlatego nie chudłam.

ja schudłam ale wiadomo że nie w miesiąc.wpierniczałam wszystko.mogłam zjeść 2 obiady,czekoladka to dla mnie nic.a spadałam powoli z wagi.podobno na niektóre kobiety nie działa.na mnie zadziałało.polecam jak najbardziej.

Moja ginekolog mówiła, że zapotrzebowanie energetyczne w czasie laktacji wzrasta o ok. 800 kcal/dobę. Jeśli zatem jesz jak do tej pory, a nie więcej o te 800 kcal, organizm musi nadrabiać korzystając ze zgromadzonych wcześniej zapasów. Czyli powolutku chudniesz.

Mój problem to słodycze , jeśli je lubisz i jesz dość często to nie licz ze schudniesz , ja nie schudłam ani grama a karmiłam 5 miesięcy.

karmiłam długo i nic nie schudłam sama nie wiem ale nawet przytyłam tylko ze brałam wtedy tabletki cerazette a jak przestałam karmić i skończyłam z tabletkami wtedy schudłam

Czy karmienie piersią to najlepsze odchudzanie po ciąży, czy tylko mit – jakie jest Wasze zdanie wynikające z własnych doświadczeń? 

Autor: DB

Następny tekst:

Zestawy witamin dla kobiet mogą powodować poronienia

Dodaj komentarz

Komentarze

Gość 31.01.2014 07:40 | Zgłoś Odpowiedz

Ja karmiąc schudłam 8 kg licząc od wagi sprzed ciąży. Ale duży wpływ ma na to dieta, ponieważ moje dziecko ma skazę białkową i nie wzystko mogę jesc. Co do słodyczy to jem oczywiście takie które nie zawierają mleka i tym podobnych produktów. Karmię już ponad 7 miesięcy i waga cay czas mi się utrzymuje.
9

ania z krakowa 31.01.2014 08:10 | Zgłoś Odpowiedz

przed ciążą ważyłam 58 kg, w ciąży przytyłam 16, a przez 7 mies. karmienia schudłam do 54 kg!
4

2mama2 31.01.2014 08:20 | Zgłoś Odpowiedz

Karmiąc piersią dosłownie czułam jak mi się kurczy macica. To były fizycznie odczuwalne skurcze w momencie karmienia. Co do chudnięcia karmienie na pewno pomaga pod warunkiem, że mama nie pochłania wszystkiego co ma pod ręką. Jedząc normalnie wróciłam do wagi sprzed ciąży w 3 tygodnie od porodu.
4

mąż 31.01.2014 08:22 | Zgłoś Odpowiedz

Żona karmi już drugiego chłopaka, pierwszego syna karmiła 2 lata teraz drugiego karmi już rok i wróciła do świetnych kształtów jakie miała. Gorąco polecamy karmienie piersią oboje. Zero parzenia buteleczek zero grzania w nocy czegokolwiek po prostu przystawia małego do piersi i jest ok. Czasem gdy synio jest nerwowy to daje mu pierś i potem jak nowo narodzony. Początki oczywiście były mega trudne. Ściąganie pokarmu Laktą (taka ściągaczka okropna) potem Avent (dużo dużo lepsza). Żona była po cięciu ja ściągałem pokarm. Piersi były mocno nabrzmiałe a pokarmu początkowo mało. Dziecko ciągle płaczące i głodne ale nie dokarmialiśmy tylko cały czas pierś. Po pewnym czasie mały nagryzł dziąsełkami sutek i trzeba było smarować mlekiem okropny ból tak żona mówiła. Kończąc powiem jako mąż mamy bardzo inteligentnych dwóch chłopaków zero smoczków zer
-5

Gość 31.01.2014 08:38 | Zgłoś Odpowiedz

Odchudza, owszem, bo taka spora laktacja (ok. 700 ml - 1 l dziennie) to wydatek rzędu 500 - 600 kcal. Jednak, gdy sie pochłania kalorie i tyłka się nie rusza z kanapy to niewiele się zauważy. Jednak po zakończeniu karmienia następuje zawsze jo-jo - u mnie po I ciąży 6 kg, po II ciąży - 8 !!!!!! jest to związana ze znacznym spowolnieniem metabolizmu i rewolucją hormonalną.
5

też mama 31.01.2014 08:53 | Zgłoś Odpowiedz

Karmię już 18 miesięcy, przez pierwszych 6 nie mogłam pozbyć się nadprogramowych kilogramów, po czym nagle waga spadła do poziomu pierwotnego w ciągu 3 tygodni i tak jest do dziś. Jest to sprawa bardzo indywidualna,ale generalnie karmienie piersią na pewno pomaga.Ja w tej chwili mogę pozwolić sobie na dużo więcej -ciasto, pieczywo-waga ani drgnie bo mały wszystko "wyciąga".Przypuszczam że przy diecie bez takich słabostek chudłabym nadal ale nie zalezy mi na tym żeby wisiały na mnie ulubione ubrania.
1

Asia 31.01.2014 09:03 | Zgłoś Odpowiedz

Ciekawe, że kobiet do karmienia piersią nie przekonuje to, że jest to najlepsze pożywienie dla ich dziecka, ale jak się powie, że odchudza to już inna sprawa.
51

Gość 31.01.2014 09:14 | Zgłoś Odpowiedz

co za bzdury, podczas karmienia nie wolno jesc czekolady, poniewaz malenstwo moze miec zaparcia, wiec jak one mogly jesc czekolade karmiac, nie rozumiem tego, ja schudlam karmiac przez 3 miesiace prawie 20 kg, ktore przybralam bedac w ciazy
2

Gość 31.01.2014 09:19 | Zgłoś Odpowiedz

a mi ani przy pierwszej ciazy ani teraz po drugiej karmienie piersia nie pomaga wcale... ograniczylam diete , chodze na silownie i mam nadal problem z gubieniem wagi, mysle ze chyba geny i metabolizm i rozne takie predyspozycje sa decydujace jak waga nasza wyglada nawet podczas karmienia piersia
11

Gość 31.01.2014 09:22 | Zgłoś Odpowiedz

Ja karmiłam prawie rok i przez pierwsze 4 miesiące waga nic mi się nie zmieniła, więc zapisałam się do dietetyka i pod jego nadzorem byłam na diecie odchudzającej. Mimo tego, że wciąż karmiłam i byłam na przepisanej diecie waga spadała baaaardzo powoli - jakiś 1 kg miesięcznie. Dodam, że miałam ciążę zagrożoną i połowę musiałam przeleżeć i przytyłam prawie 30kg, więc zrzucać miałam co. Mi karmienie piersią w odchudzaniu NIC nie pomogło.
3
Strona 1 z 4 1 2 3
Pomysłowy sposób na trzaskające drzwi [3] czas wolny Pomysłowy sposób na trzaskające drzwi 03.04.2014 09:00
Sponsorowane