Monitoring on-line w szkołach (WASZE OPINIE)

15.02.2014 19:00 dobra mama, dzieci, forum, monitoring on line, monitoring w szkole, szkoła, WASZE OPINIE
Monitoring on-line w szkołach (WASZE OPINIE)

źródło: Le Petit Nicolas Film

Nowe technologie pojawiają się w kolejnych płaszczyznach codziennego życia. W wielu miejscach towarzyszą nam kamery, które śledzą każdy nasz ruch. Z fotela we własnym mieszaniu za pośrednictwem Internetu możemy podejrzeć co dzieje się w różnych miejscach na całym świecie. Monitoring on-line może być wykorzystany również w placówkach edukacyjnych. O tę kwestię zapytała jedna z użytkowniczek forum dobramama.pl:

Chciałybyście ,ze by wasze dzieci miały w szkołach monitoring-online?Żebyscie mogły widzieć jak nauczyciel prowadzi lekcje i jak dzieciak się zachowuje?Ja jestem na tak.

Niektóre komentujące mamy popierają taki pomysł, a wśród argumentów "za" podawane są m.in. bezpieczeństwo dziecka, dyscyplina oraz kontrola pracy nauczycieli.

tak. w szkole są faworyzowane dzieci i te, które mają ciągle zwracaną uwagę. Jak porozmawiasz z nauczycielem to on nie wie o co chodzi. A tak to masz dowód.

ja jestem na tak, ale akurat zeby bronic nauczycieli i ich praw. w tych chorych czasach dziecko moze napluc nauczycielowi w twarz, uderzyc go a ten nie ma prawa podniesc glosu bo zaraz mu ktos wyskoczy, ze 'zneca sie nad uczniami' wiedzielibysmy moze w koncu ilu z tych pokrzywdzonych dzieciaczkow tak naprawde sama sie prosila o ostra reakcje nauczyciela

Ja by chciała.Bardzo chciałabym wyrzucić nauczycielkę syna ze szkoły i monitoring by nam pomógł,ale nigdy nauczyciele się nie zgodzą.Niestety w tym zawodzie 70% nieudaczników i nie pozwolą sobie na to nigdy.

Ja jestem na tak,wiadomo,ze nie o obserwację tu chodzi.Miałabym po prostu pewność ,ze nauczyciel jest obserwowany i dziecko też inaczej by się zachowywało.Może i popatrzyłabym raz na mc ,ale sama świadmość ,ze sie patzry na ciebie dużo daje.

Inne mamy uważają, że kamery w klasach, szatniach czy korytarzach to naruszenie prywatności dzieci, a możliwość śledzenia wydarzeń w murach szkoły nie wpłynie dobrze na uczniów.

Chciałabym całe życie wiedzieć co robi, by miał Gps itp :) ale wiem, że dziecko w wieku szkolnym potrzebuje prywatności, nie można aż tak kontrolować dziecka. Trzeba zaufać na pewnym etapie.

i tak i nie, bo to w akiś sposób odebranie prywatności dziecku. w szkole czasem ktoś się posprzecza, pokłóci czy poszturcha, i co później przychodzi do domu i wypytanie o co chodziło? dziecko moze zwyczajnie nie chcieć odpowiadać o tym. Albo jeszcze lepiej rodzić od razu zadzwoni do rodzica 2 dziecka, albo zrobi awanturę w szkole.

niby kuszące takie podglądanie -Big brother - ale trzeba dać dziecku dorosnąć.

To już jest fanatyzm aby kontrooloowac każdy krok własnego dziecka nie mając czasu na własne życie i obowiązki gdy dziecko jest w szkole a mama bacznie przez wszystkie godz lekcyjne mu się przygląda. Tak to jest paranoja

Chcielibyście "podglądać" co robią Wasze dzieci w trakcie lekcji lub przerw? Czy Waszym zdaniem takie rozwiązania wkrótce mogą pojawić się w polskich szkołach?

Następny tekst:

Ciężarna Ciara na zakupach z Kim Kardashian

Dodaj komentarz

Komentarze

ted 16.02.2014 13:15 | Zgłoś Odpowiedz

jestem na tak........ mało tego uczniowie robią uniki wiedząc gdzie sięgają kamery więc trzeba by pomyśleć i o tym drobniutkim fakcie(np. nakładanie ofierze plastykowych worków na głowe) a dyrektor AMBA z MARSA albo pali głupa a chłop ma wąsy
0

Gość 16.02.2014 16:19 | Zgłoś Odpowiedz

to jest chore, to jest ponad 100% nadopiekuńczość, nie pozwolenie dziecku dorosnąć, i uczyć się samodzielności i samemu załatwiania swoich spraw. To jest potworna krzywda dla dziecka. I to jest inwigilacja nauczyciela przez cały czas jego pracy, co skutkuje wielkim stresem przez co nie będzie on z pasją i właściwie wywiązywał się ze swoich obowiązków ale zamieni się w zestresowanego robota, pseudo wykonującego swoje obowiązki nie z zaangażowaniem, ale pod publiczkę sztucznie by podlizywać się wielkiemu bratu (rodzicom).
17

Gość 16.02.2014 21:01 | Zgłoś Odpowiedz

Mamuski wstawcie sobie kamery w pracy i niech was szef obserwuje, co robicie przez cały czas.
32

Gość 16.02.2014 21:34 | Zgłoś Odpowiedz

to chyba nie do końca tak, spójrz na to jak teraz zachowuje się młodzież. Kto kiedyś by choćby pomyślał o chodzeniu do szkoły w pełnym makijażu i zielonych włosach? A te ciągłe pyskówki, chamskie zaczepki? Teraz widząc taką grupkę człowiek ma ochotę uciekać gdzie pieprz rośnie bo nie wiadomo czego się po nich spodziewać, a jeśli już to napewno niczego dobrego! Młodzi robią sobie wszystko na co mają ochotę i nikt nie ma prawa w tym momencie wyciągnąć wobec nich konsekwencji. Taki gówniarz jeden z drugim teraz może Ci nawet łeb urwać a Ty nie masz prawa nawet pisnąć, na zebraniu nauczyciel może Ci opowiedzieć co Twoja pociecha nawywijała ale to tylko jego słowo przeciw Twojemu i Twojego dziecka a prawda może być taka, że właśnie ten nasz aniołek tak naprawdę to kawał skurczybyka. Druga sprawa, możemy mieć też podgląd na to jak nauczyciel p
Gość to jest chore, to jest ponad 100% nadopiekuńczość, nie pozwolenie dziecku dorosnąć, i uczyć się samodzielności i samemu załatwiania swoich spraw. To jest potworna krzywda dla dziecka. I to jest inwigilacja nauczyciela przez cały czas jego pracy, co skutkuje wielkim stresem przez co nie będzie on z pasją i właściwie wywiązywał się ze swoich obowiązków ale zamieni się w zestresowanego robota, pseudo wykonującego swoje obowiązki nie z zaangażowaniem, ale pod publiczkę sztucznie by podlizywać się wielkiemu bratu (rodzicom).
1

Gość 16.02.2014 21:35 | Zgłoś Odpowiedz

Ale przecież tak właśnie jest, cały czas ktoś obserwuje pracowników, jest od tego szef ochrony, który obsługuje monitoring więc nie wiem o co się sapiesz w tym momencie.
Gość Mamuski wstawcie sobie kamery w pracy i niech was szef obserwuje, co robicie przez cały czas.
0

Gość 16.02.2014 21:53 | Zgłoś Odpowiedz

bo pracujesz w supermarkecie, na państwówkach nikt nie pilnuje
Gość Ale przecież tak właśnie jest, cały czas ktoś obserwuje pracowników, jest od tego szef ochrony, który obsługuje monitoring więc nie wiem o co się sapiesz w tym momencie.
12

xxx 16.02.2014 22:44 | Zgłoś Odpowiedz

W szkole, w której pracuję, przydałby się monitoring. Może część uczniów siedziałaby na tyłkach zamiast sto razy wstawać do kosza...może nawet śniadanie zjedliby na przerwie... Pracuję w szkole średniej. Boimy się zwracać uwagę uczniom, bo potem na nas skarżą dyrektorowi. .. a uczeń to nasz klient i zawsze ma rację.
7

Gość 16.02.2014 23:19 | Zgłoś Odpowiedz

koniecznje zamykać szkoły w czasie lekcji i monitoring przez cały czas, ale taki z podsłuchem głosu!!!!!!!!
2

Jacek 17.02.2014 00:47 | Zgłoś Odpowiedz

Świat Orwella im się marzy... ale pewnie nie czytali, więc czego wymagać, no chyba, że czytali bez rozumienia tekstu, bo w zasadzie o to tu chodzi by czytając rozwijać się...
4

Gość 17.02.2014 20:53 | Zgłoś Odpowiedz

legalna pornografia dziecięca ?podgladanie nagich dzieci w ubikacji bodo tego to dąży
0
Strona 1 z 2 1 2
Pomysłowy sposób na trzaskające drzwi [3] czas wolny Pomysłowy sposób na trzaskające drzwi 03.04.2014 09:00
Sponsorowane
Od bobasa do nastolatki w 4 minuty (WIDEO) Od bobasa do nastolatki w 4 minuty (WIDEO) Niezwykły filmik pokazujący dorastanie dziecka.
Mali tancerze w zmysłowym tańcu (WIDEO) Mali tancerze w zmysłowym tańcu (WIDEO) Perfekcyjny występ czy skracanie dzieciństwa?
Anna Dereszowska nagrała piosenkę z FNS Anna Dereszowska nagrała piosenkę z FNS Oceń utwór aktorki "Między słowami".
Monika Mrozowska jest w 6. miesiącu ciąży Monika Mrozowska jest w 6. miesiącu ciąży Serialowa aktorka mama wkrótce urodzi 3. dziecko.
Jessica Alba zachwyca się brzuchem młodego aktora Jessica Alba zachwyca się brzuchem młodego aktora Aktorka i mama dwóch córek na gali MTV..
Jak często rodzą się pięcioraczki? Jak często rodzą się pięcioraczki? Historie polskich i zagranicznych rodzin.
Księżna Kate jest ponownie w ciąży? Księżna Kate jest ponownie w ciąży? Wypowiedź księcia Williama podkręciła plotki.